Lofotens nye ansikter
10 april 2014
Evelyn er fra Kabelvåg, og aktuell med utstilling i Kabelvåg. Hun har portrettert noen av Lofotens tilflyttere. Foto: Evelyn Pecori.
Evelyn er fra Svolvær, og aktuell med utstilling på Galleri Lille Kabelvåg. Hun har portrettert noen av Lofotens tilflyttere. Foto: Evelyn Pecori.
Da jeg skulle lage meg et avsluttende prosjekt ved Bilder Nordic School of Photography i fjor vår, hadde jeg skikkelig hjemlengsel. Derfor var det ikke overraskende at de fleste ideene mine omhandlet Lofoten, og det å bo i Lofoten. Jeg begynte å tenke mye på det med at så mange av oss aldri flytter tilbake igjen, og tanken brakte meg over på de som faktisk kommer hit for første gang og tenker – hit skal jeg flytte!

Er det noe de ser, som vi andre har sett oss blinde på? Hvem er disse menneskene, hva gjør de, hvordan lever de, og hva er det de søker?

Gjennom fotoprosjektet Rede ble jeg kjent med mennesker som har flyttet til tre små steder i Lofoten, som ikke har vokst opp der og aldri trodde at de skulle flytte dit. Jeg fikk ta del i hverdagen til hver og en av dem, og vi tilbrakte mye tid sammen.  Vi hadde mange gode øyeblikk med sykkelturer til moloen, hopping fra stein til stein i fjæra, og lunsj ved varmen fra et bål.

Vi snakket naturligvis mye om hva de setter pris på med Lofoten. At man har matfatet rett utenfor stuevinduene, at været kan ta pusten fra deg - enten det er en brennende midnattssol eller en sur og piskende vind i januar, at folk tar de godt imot og hilser på gata. Småting som at man kanskje ikke har like store valgmuligheter når det gjelder uteliv og restauranter som i en storby, fikser man lett med å lære seg å lage god mat og kaffe, og invitere folk hjem til seg selv istedenfor.

Jeg håper at prosjektet mitt vil inspirere folk til å flytte til Lofoten, men også inspirere de som allerede bor her til å se på hverdagen sin med nye øyne.

Etter over to år borte fra Lofoten har forholdet mitt til regionen endret seg totalt. Jeg lengtet etter pusterommet omgivelsene i Lofoten gir, etter å få sola i øynene uten å måtte reise ut fra byen, og etter grøntområder som ikke er planlagte av noen andre enn naturen selv, og etter skikkelig skjitvær. Det er først når man får ting litt på avstand at man virkelig skjønner at man setter pris på de.  For min egen del er nok ikke tiden inne for å flytte hjem riktig ennå, men jeg er helt sikker på at den kommer, og jeg gleder meg allerede.

Rede har blitt til en utstilling som vises på Galleri Lille Kabelvåg, med støtte fra Bo i Lofoten, fra 14. april til 27. april. Utstillingen er helt gratis, og vi håper at du vil komme og se på.